Top Ad unit 728 × 90

Terbaru

recent

TG Haji Hadi perlu tarik balik amanat mungkar

Ustaz Fathul Bari Mat Jahya

amanat mungkar haji hadi 1Soalan: Ada pihak meminta supaya TG Haji Abdul Hadi menarik balik fatwa yang pernah dikeluarkan yang mengkafirkan Umno, dan sampai hari ini, masih puluhan ribu orang di dalam parti sebelah sana mempercayai. Kalau sekiranya amanat ini tidak ditarik, bagaimana kita hendak menyelesaikan masalah ini?

Jawapan:

Ini isu lama dan kesan negatif daripada kenyataan tersebut sangat besar. Ada orang berkata mengapa dibangkitkan lagi isu ini, isu ini sudah lapuk. Kalau kita katakan lapuk, tentulah Al-Quran lebih lapuk. Tetapi tetap kita baca dan tetap kita ingatkan kaum muslimin dengan syurga dan neraka, dosa dan pahala, azab dan nikmat, shalat dan wudhuk yang Allah sebutkan di dalam Al-Quran. Adakah kita mengatakan agama sudah lapuk?
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِذَا قُمْتُمْ إِلَى الصَّلَاةِ فَاغْسِلُوا وُجُوهَكُمْ وَأَيْدِيَكُمْ إِلَى الْمَرَافِقِ وَامْسَحُوا بِرُءُوسِكُمْ وَأَرْجُلَكُمْ إِلَى الْكَعْبَيْنِ

“Wahai orang-orang yang beriman, apabila kamu bangkit hendak mengerjakan shalat, maka basuhlah mukamu dan kedua tanganmu hingga ke siku, dan sapulah kepalamu dan (basuh) kakimu sampai kedua buku lali.” (surah Al Maidah, 5: 6)

Ayat itu kita baca sampai ke hari ini. Adakah kita berhak mengatakan sesuatu itu lapuk. Implikasi kenyataan TG Haji Hadi Awang yang memberikan satu amanat membawa kepada pemikiran atau virus pengkafiran, iaitu salah satu pemikiran khawarij. Saya tidak menghukum Haji Hadi Khawarij khawarij tetapi saya mengatakan pemikiran mengkafirkan orang yang melakukan dosa besar itu merupakan salah satu ideologi khawarij.

Sebab itu kita kena sentiasa ingatkan dan kita tidak sepatutnya mengingatkan hal dan isu ini sementara menunggu pilihanraya sahaja. Kita kena ingatkan setiap hari kepada masyarakat agar orang yang mengeluarkan kenyataan ini menarik balik dan mengakui kesilapan. Masalah kita adalah kita tidak mahu mengakui kesilapan.

Sesiapa pun harus bermuhasabah. Apabila tidak mahu mengakui kesilapan atau buat tidak tahu terhadap kesilapan yang dilakukan, kita harus ingat sabda Nabi SAW di dalam hadis,

وَمَنْ سَنَّ فِي الْإِسْلاَمِ سُنَّةً سَيِّئَةً كَانَ عَلَيْهِ وِزْرُهَا وَوِزْرُ مَنْ عَمِلَ بِهَا مِنْ بَعْدِهِ مِنْ غَيْرِ أَنْ يَنْقُصَ مِنْ أَوْزَارِهِمْ شَيْءٌ

“Dan barang siapa yang membuat satu sunnah yang buruk di dalam Islam, dia mendapat dosanya dan dosa orang-orang yang mengerjakannya sesudahnya tanpa mengurangi dosanya sedikit pun.” (Sahih, riwayat Muslim no. 1017)

amanat mungkar haji hadi 2Jadi kita tidak mahu TG Haji Hadi Awang menanggung dosa orang lain yang mengkafirkan orang disebabkan amanat beliau. Dia tidak boleh kata, Allah berfirman,
أَلَّا تَزِرُ وَازِرَةٌ وِزْرَ أُخْرَى  وَأَنْ لَيْسَ لِلْإِنْسَانِ إِلَّا مَا سَعَى

“Seseorang tidak akan menanggung dosa orang lain. Dan bahwasanya seorang manusia tidak memperoleh selain apa yang telah diusahakannya.” (surah an-Najm: 38-39)

Memang saya tidak akan tanggung dosa YB, YB tidak akan tanggung dosa saya. Tetapi kalau saya ajar YB buat benda-benda tidak elok dan YB mengikutinya, saya tetap menanggung dosa tersebut. Itu nasihat yang hendak kita sampaikan. Itu penjelasan yang perlu kita berikan. Sebab itu kita terus bercakap agar orang yang mengeluarkan kenyataan ini menarik balik kesalahannya.

Kafir mengkafir bukan perkara mudah. Bukan bererti apabila seseorang itu tinggal solat kita boleh menghukum  orang itu kafir. Bukan bererti apabila orang itu mengamalkan politik suku agama suku bererti orang itu kafir. Kita kena lihat statusnya, jahil atau tidak, alim tentang agama atau tidak, faham atau tidak, sedar atau tidak, sengaja atau tidak, salah faham atau tidak, semua ini perlu diraikan.

Guru kami, Prof. Dr. Ibrahim bin Amir Ar-Ruhaily menulis satu kitab besar At-Takfeer wa Dhawabithuhu (Pengkafiran dan Kaedah-IMG_0003kaedah untuk menjatuhkan hukum kafir). Sebelum hendak menjatuhkan hukum kafir kepada mana-mana individu atau kumpulan, perlu dilihat apakah orang yang hendak menjatuhkan hukum kafir itu mempunyai autoriti atau kelayakan atau tidak. Dalam Islam kita meletakkan qadhi yang dilantik untuk menjatuhkan hukuman, bukan bererti apabila dia bergelar tok guru dia berkelayakan untuk mengkafirkan orang. Itu bab orang yang hendak menjatuhkan hukum.

Kepada yang hendak dijatuhkan hukum pula, kita kena tabayyun dan tatsabbut. Seperti mana sahabat Nabi RA, ‘Ammar bin Yasir yang ayah dan ibunya dibunuh sebelum penghijrahan Nabi ke Madinah. Ketika mana Ammar disiksa sehingga dia pengsan, dan dia dia tidak tahan sehingga menyebut “Aku beriman kepada Tuhan Latta dan Uzza” kerana terlalu sakit disiksa sehingga terkeluar perkataan tersebut. Dia balik dan bertemu dengan Nabi SAW. Bagaimana sikap Nabi? Nabi berkata,
إِلَّا مَنْ أُكْرِهَ وَقَلْبُهُ مُطْمَئِنٌّ بِالْإِيمَانِ وَلَكِنْ مَنْ شَرَحَ بِالْكُفْرِ صَدْرًا فَعَلَيْهِمْ غَضَبٌ مِنَ اللَّهِ وَلَهُمْ عَذَابٌ عَظِيمٌ

“Kecuali orang-orang yang dipaksa dan hatinya tenang dengan iman, akan tetapi orang yang melapangkan dadanya untuk kekafiran, maka kemurkaan Allah menimpanya dan baginya adzab yang besar.” (An-Nahl: 106)

Tapi orang-orang yang tidak faham mungkin akan mengatakan Ammar bin Yasir itu kafir kerana beriman dengan Tuhan selain Allah. Sebab itu perlu kepada siasatan kenapa Ammar menyebut demikian, sebab itu juga apabila kita nampak orang melakukan kemaksiatan, berkata politik suku agama suku, sebelum menjatuhkan hukuman kita berkewajipan bertanya kepadanya apa maksud orang yang mengatakannya. Adakah agama itu tidak ada langsung di dalam politik, adakah agama menolak politik, ataupun orang yang berkata sedemikian memaksudkan politik fitnah, politik tuduh menuduh, politik mengumpat, politik persepsi dan sebagainya. Kalau sedemikian, memang politik seperti ini tidak ada dalam Islam.

Politik yang ada di dalam Islam seperti politik di zaman Nabi SAW adalah politik dengan adab, kasih sayang, sopan, politik dengan fakta sebenar dan tolak fitnah. Jadi kita perlu bertanya dan periksa. Dan sebab itu dibahaskan oleh Dr. Shalih ibn Fauzan Al-Fauzan, salah seorang ahli majlis fatwa ulama Saudi, beliau membahaskan tentang iqaamatul hujjah (penegakan hujah) bagi orang yang dilihat dia melakukan sesuatu perbuatan yang boleh membawa kepada kekufuran, kita perlu memanggilnya terlebih dahulu dan tegakkan hujah ke atasnya.

Maksud tegakkan hujah adalah memberitahu kepadanya bahawa perbuatannya itu salah dan menjustifikan kesalahannya; kenapa salah, dan membawakan dalil-dalil dari Al-Quran dan Sunnah. Sekiranya dia mengatakan dia tidak tahu perbuatannya itu salah, atau dia memahaminya secara salah, atau tidak sengaja, tidak sedar dan terpaksa, maka tidak boleh dijatuhkan hukuman kufur ke atasnya.

Perkara kafir-mengkafir tidak boleh dibuat main dan tidak boleh dianggap mudah. Jika apabila orang melakukan dosa besar dan dia dengan mudah dihukum kafir, boleh jadi hampir semua orang di muka bumi ini telah menjadi kafir.

Jadi kita tidak meminta yang lain. Kita hanya minta TG Haji Hadi menarik balik amanatnya dan memohon maaf kepada kaum muslimin dan kita akan sebarkan kebaikan ini. Bukan kita ingin menghukum atau mengejeknya, tetapi Islam adalah agama yang memaafkan. Dalam hadis diriwayatkan bahawa Nabi SAW bersabda dan kita membacanya di dalam doa,
اللهم إنك عَفُوٌّ تُحِبُّ العَفْوَ فَاعْفُ عَنِّي

“Ya Allah, sesungguhnya Engkau Maha Pengampun, Engkau suka mengampunkan, maka ampunilah aku.” (riwayat Tirmidzi)

Apabila ada orang yang berzina datang kepada Nabi mengakui kesalahan dan meminta dijatuhkan hukuman rejam ke atasnya kerana telah berkahwin dan berzina, ada sebahagian sahabat yang memandang hina jenazahnya. Nabi marah, Nabi berkata dia telah mengakui kesilapan dan dia bersedia menjalani hukuman. Jangan menghinanya, tetapi urus jenazahnya dengan baik seperti jenazah umat Islam yang lain.

Ini sikap Islam; kasih sayang, cinta mencintai sesama muslim. Ini tidak, sesama muslim dikeji dan dimaki, tetapi apabila dengan bukan muslim berbaik dan mendoakan hidayah kepada mereka. Jadi mengapa sesama muslim mendoakan pecah perut dan kehancuran?

Seharusnya kita mendoakan kebaikan sesama muslim dan bersatu untuk menegakkan Islam dalam negara ini serta memartabatkan, mengembangkan dan mempertahankan Islam.

Audio rakaman amanat Haji Hadi: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=s-OFxvS3aYs

Teks disediakan berdasarkan rakaman berikut:

http://www.youtube.com/watch?v=RaZ9wCcZmi4
TG Haji Hadi perlu tarik balik amanat mungkar Reviewed by Unknown on 10:41 PM Rating: 5

2 comments:

 1. Abu Uwais Al-Qarni02 January, 2013

  Salam,..dalam sejarah ketika amanat ini dikeluarkan rata2 ulamak2 umno masih higusan lg, persoalanya kenapa pada tahun 1985 umno menolak debat mengenai amanat tersebut, tiba tahun 2012 dipilih untuk menyemarakn kebencian manusia terhadap isu tersebut....dimanakah keadilan dan kebenaran umno dalam isu ini yang rata2nya ulama umno sendiri sedang menunggang isu ini kesana kemari, adakah ulama umno ini jahil atau menjaga kepentigan sesuatu...Islam itu adil, negara yang mengamalkn demokrasi telus tolong bg saluran media kpd mereka untuk menjelaskan isu.....

  ReplyDelete
 2. Assalamualaikum wrtb
  Semoga kita semua diberi hidayah oleh Allah swt.

  1. UFB kata,"Ada orang berkata mengapa dibangkitkan lagi isu ini, isu ini sudah lapuk. Kalau kita katakan lapuk, tentulah Al-Quran lebih lapuk". Aneh pandangan ini kerana UFB menyamakan al-Quran dengan amanat Haji Hadi.

  2. Sepatutnya kita berbaik sangka kepada TG Haji Hagi, Kerana itu kata-katanya dalam ucapan yang ditulis semula sebagai amanat, Beliau sendiri tidak pernah menyatakan itu adalah amantnya untuk orang-orang PAS.

  3. Amanat itu pula sama sekali tidak menyebutkan UMNO kafir kecuali UMNO sendiri suka orang kata mereka kafir.

  4. Menyatakan amanat tersebut menyebabkan isu takfir perlu penelitiaan dan kajian dan tidak boleh berasaskan kepada pengakuan semata-mata. Tambahan pula isu takfir telah berlaku sebelum amanat itu diungkapkan.

  5. Pas tidak pernah menjadi amanat ini dasar perjuangannya. Pas ada perlembagaan yang menjadi asas kepada usahanya menengakkan Islam.

  6. UFB kata,"Jadi kita tidak mahu TG Haji Hadi Awang menanggung dosa orang lain yang mengkafirkan orang disebabkan amanat beliau. UFB juga perlu ungkit dan nasihat berapa ramai manusia di Malaysia yang percaya kepada amanat dibawah ini,

  (Dr. Tun Dr. Mahathir Mohamad, ucapannya di Pasir Mas, Kelantan, 14 Ogos 1994). “Melaksanakan hukum hudud sehingga melemahkan orang Islam sehingga menjadi masyarakat kucar kacir dan ditindas oleh orang lain tidaklah secucuk dengan ajaran Islam.”

  (Tun Dr. Mahathir Mohamad 2/5/92) ‘Bagaimana kita boleh maju kalau orang Islam rakyat Islam yang mati dan kudung sudah tiada tangan dan
  kaki. Bagaimana mereka mahu bersaing dengan bangsa-bangsa lain kalau sifatnya sudah tidak cukup. Hukum Hudud tidak sesuai dilaksanakan di negara ini yang mempunyai rakyat berbilang kaum dan agama’.

  (Dato’ Seri Najib TunAbd Razak 20/4/93) ‘Negara akan huru-hara sekiranya undang-undang Islam dilaksanakan’.

  (Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi: 13/11/99) ‘Apa erti negara Islam jika mundur’.


  (Tun Dr. Mahathir Mohamad, Majlis Tertutup Majlis Agama Kebangsaan, 1997). “Apakah kalau kita tidak tutup (aurat) kita tidak Islam? Banyak benda yang disuruh oleh agama Islam yang kita tidak buat, tetapi kita masih Islam”.

  Tun Dr. Mahathir Mohamad: 5 September 1997, PWTC, Perhimpunan Agung UMNO). Tujuan menutup aurat ialah kerana di zaman Nabi, Arab Jahiliyyah mempunyai nafsu yang kuat sehingga sering menculik dan merogol wanita daripada kabilah-kabilah lain. Akibatnya ialah peperangan antara mereka yang tidak pernah tamat”.

  7. UFB kata, "Jadi kita tidak meminta yang lain. Kita hanya minta TG Haji Hadi menarik balik amanatnya, Oleh itu UFB juga perlu minta kenyataan di atas di tarik balik.

  Sekian terima kasih

  ReplyDelete

All Rights Reserved by Dr. Fathul Bari © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Abu Aqif Studio

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.